Algemeen

Logo

Het logo is een ontwerp van Sabine Desoete. Het is een variant op het klassieke logo waarin de basiselementen als cirkel, negen punten op de cirkel, een centrale driehoek en verbindingslijnen gebleven zijn.

Ons logo kwam als gave en genade tot stand. Tijdens het creatief tekenen, verscheen plots een scarabee in het centrum van een mandala. De betekenis van het geheel verenigt op wonderbaarlijke wijze het psychologische en spirituele aspect van het enneagram. Veel mensen vragen ons hoe ze hun spirituele ontwikkeling kunnen bevorderen? Volgens C. G. Jung is het kijken naar een mandala al therapeutisch, omdat het de mens op een diep niveau één maakt. Zonder het kennen en aanvaarden van onze psychologie is geen spiritualiteit mogelijk.

1.1. Psychologische elementen

De psychologische kant van het enneagram plaatst ons nuchter met beide voeten op de grond. Er wordt ons een spiegel voorgehouden. In de grijze rand van ons logo zien we negen gekleurde figuurtjes. Zij verwijzen naar negen overlevingspatronen die ons niet opleveren wat we najagen. Niet zelden is het doorzien van ons eigen psychologisch spel aanvankelijk confronterend.

Bij de start van het enneagram staat het logo met het rode cijfer negen naar boven gericht. Het rood van de negen is kleur van de liefde, van moed en vertrouwen die nodig zijn om bewust te kunnen worden. Een mestbol die tussen de pootjes van een scarabee wordt gehouden, doorbreekt onderaan de grijze cirkel van ons logo. In de mestbol legt de scarabee haar eitjes. De scarabee, een heilig dier dat voor transformatie staat, wordt vruchtbaar.

1.2. Spirituele elementen

Spirituele ontwikkeling valt niet uit de lucht en is niet zweverig. Een gedraaid logo drukt het wezen van ons spirituele Zijn uit en dat wezen is ‘omkering’ en ‘bekering’. We laten ons ego niet langer de scepter zwaaien, maar ons diepere Zelf. De mestbol transformeert in een gouden, opgaande zon. De grijze cirkel wordt hemelwaarts doorbroken. De ronde zon is teken van de eenheid die door en in ons tot stand komt.

logo-pagina

1.3. Logomeditatie

Aan de hand van onze logomeditatie ontdekt u dieper de logobetekenis en proeft u van onze integrale benadering.

Ga hier naar de logomeditatie